NEXT MATCH: Standard - KAA Gent

NEXT MATCH: Standard - KAA Gent

Speeldag 1 - JPL - 22-07-2022 om 20:45 u

Het vorige seizoen lijkt maar net voorbij of het volgende staat al voor de deur. Op vrijdag 22 juli openen we het nieuwe voetbaljaar op Sclessin. Over één iets is iedereen het eens. Dit seizoen willen we onze start niet missen. Coach Hein Vanhaezebrouck reist niet mee af naar Luik. Hij zit nog een speeldag schorsing uit van vorig seizoen. 

PERSCONFERENTIE

HVH: “Openingsmatchen zijn iets speciaals. Ik herinner me onze openingsmatch in ons kampioenenjaar. We speelden op Cercle een draak van een match. Zo erg dat we de aanwezigen er waarschijnlijk nog steeds voor zouden moeten vergoeden. Maar op het einde waren we wel kampioen.”
 
“Ik verwacht een moeilijke wedstrijd. We zagen een aantal van hun oefenmatchen, maar die eerste keer blijft moeilijk in te schatten. Ze hebben een nieuwe coach die er een nieuwe schwung in wil steken. Diegene met de meeste drive zal het naar zich toe trekken.”

SELECTIE

We trekken naar Sclessin met 21 Buffalo's. Jordan Torunarigha heeft ook zijn plaatsje beet. Hij is speelgerechtigd voor de openingsmatch.

ANDREW HJULSAGER

"Vorig seizoen bracht voor mezelf niet waarop ik gehoopt had, onder meer omdat ik alles samen 3 maanden out was. In vergelijking met mijn speelminuten waren mijn statistieken niet slecht, maar nu wil ik meer impact hebben. Ik ben gebrand op een goed seizoen", aldus de Deense middenvelder.

Te beginnen met de uitmatch op Standard. "Klopt, ik verwacht een energiek wedstrijdbegin. Standard moet zich bewijzen voor hun fans. Er zal veel energie en druk zijn in hun spel. Wij moeten van bij de start hetzelfde brengen. Een openingsmatch is altijd een dubbeltje op zijn kant. Wij moeten vooral uitgaan van onze tactiek." Afspraak vrijdagavond om 20u45 op Sclessin!

PRE-MATCH FACTS

  • Standard Luik verloor dertien van de twintig wedstrijden tegen KAA Gent in het reguliere seizoen (W4, G3), meer dan tegen iedere andere ploeg in de Jupiler Pro League.  
     
  • Standard Luik won alle voorgaande zeven ontmoetingen met KAA Gent in speelronde 1 van een Jupiler Pro League seizoen, in het meest recente geval op vrijdag 27 juli 2018 (3-2).
     
  • Standard Luik verloor de laatste twee thuiswedstrijden in de Jupiler Pro League, de laatste keer dat ze drie opeenvolgende thuismatchen verloren was in september 2002 (4). 
     
  • KAA Gent begint voor het tiende jaar op rij het Jupiler Pro League-seizoen met een uitwedstrijd, geen van de voorgaande negen van deze matchen werd gewonnen door de Buffalo’s (G5, V4).
     
  • Standard Luik maakte vorig seizoen slechts twee doelpunten met het hoofd, waarvan de laatste op 20 augustus 2021, geen ploeg wacht momenteel langer op een kopgoal in de Jupiler Pro League dan Standard (exclusief promovendi).
     
  • KAA Gent verloor geen van de laatste tien uitwedstrijden in de Jupiler Pro League (W7, G3) en kan de langste ongeslagen reeks deze eeuw evenaren (11 in augustus 2009 en april 2010); de langste reeks zonder nederlagen op verplaatsing van de Buffalo’s dateert van januari 1954 (12).
     
  • Vorig seizoen maakte Standard’s Konstantinos Laifis het eerste doelpunt van het Jupiler Pro League seizoen, met wat zijn tweede schot van de wedstrijd was; in de zestien competitiematchen die de verdediger sindsdien speelde kwam hij nog slechts één keer tot scoren en noteerde hij negen schoten. 
     
  • 22 van de 23 doelpunten waarbij Hugo Cuypers vorig seizoen betrokken was in de Jupiler Pro League kwamen uit open spel (12 goals, 10 assists), alleen Deniz Undav (31), Joshua Zirkzee (25) en Tarik Tissoudali (23) waren bij meer goals uit open spel betrokken in 2021/22 dan de Gent-nieuweling. 
     
  • De Noor Ronny Deila is de vierde niet-Belgische trainer op rij van Standard Luik (na Luka Elsner, Mbaye Leye en Philippe Montanier), het is al de tweede keer deze eeuw dat de Rouches vier keer op rij een buitenlandse coach aanstelt (ook 4 tussen 2012 en 2015).  
     
  • Hein Vanhaezebrouck verloor twee van zijn laatste drie Jupiler Pro League-wedstrijden in speelronde 1 (W1 – beide nederlagen op bezoek bij STVV), nadat hij ongeslagen bleef in zijn eerste acht seizoensopeners in de competitie (W2, G6).