In het kader van onze duurzaamheidsstrategie en in de strijd tegen plastic zet KAA Gent opnieuw een stap in de groene richting. In samenwerking met Goodless maakt KAA Gent als eerste club in België  gebruik van herbruikbare bekers, waarbij initieel een waarborg wordt aangerekend, die dan terugvloeit naar de betaler. Ongeacht wie de bekers deponeert in de automaat. 

Vanaf wanneer in jouw tribune?


De overgang naar herbruikbare bekers gebeurt geleidelijk aan. Na de testfase in seizoen 2022-2023 wordt het nu verder uitgerold doorheen het stadion.

Tribune 4: KAA Gent - MSK Zilina (27/07) & KAA Gent - KV Kortrijk (30/07)
Tribune 1 & 4: Derde voorronde UECL (09/08) & KAA Gent - STVV (20/08)
Tribune 1, 3 & 4: PO-ronde UECL (ovv 24/08 of 31/08) & KAA Gent - Club Brugge (03/09)
Tribune 1, 2, 3 & 4: KAA Gent - KAS Eupen (weekend 23/09)

Wat kost een pintje?

Voortaan drinken we overal in het stadion pintjes uit 25 cl-bekers. Per pintje betaal je 2,50€. Dat is iets meer dan afgelopen seizoen, maar het is pas de eerste prijscorrectie in zes jaar. Voor een herbruikbare beker betaal je bij aankoop van je consumptie een waarborg van 1,50€. Die waarborg krijg je meteen terug op je consumptiekaart eens je de beker deponeert in de automaat.

Bekijk hieronder hoe dit in zijn werk gaat of kom meer te weten in de FAQ onderaan dit artikel. 

Hoe gaat dit in zijn werk? 

  1. Ga naar de bar en reken je pintjes af.
  2. Per beker betaal je een waarborg van €1.5.
  3. Deponeer je lege beker omgekeerd in de automaat.
  4. Diegene die de betaling deed ontvangt opnieuw €1.5 op de consumptiekaart. 

Bekijk hieronder het circulair proces ter illustratie: 

Beker kwijt? Een rondje gegeven? Maakt niet uit!

Door de RFID chip in de beker krijg jij altijd het geld teruggestort op je consumptiekaart, onafhankelijk van wie de beker in de automaat deponeert. Handig toch? 

Bekijk de volledige flow in onderstaande video: 

#MORETHANFOOTBALL


FAQ

 

Een smart cup is een herbruikbare beker die voorzien is van een chip. Deze chip kan door middel van RFID technologie uitgelezen worden.

Deze chip wordt uitgelezen bij de aankoop van een consumptie met een herbruikbare beker, alsook bij het terugbrengen van de smart cup in de daarvoor voorziene automaten.

Bij de aankoop van een pils, betaal je niet enkel voor jouw pils, maar ook een bijkomende waarborg voor het gebruik van de smart cup.

De barman rekent dus een bedrag aan dat 1,50€ meer is dan de waarde van jouw consumptie. Dit volledige bedrag zal dus van jouw abonnement of consumptiekaart afgeschreven worden op het moment van de aankoop.

De aangeschafte bekers staan op dat moment gekoppeld aan de clubkaart waarmee de aankoop werd gedaan.

De lege beker moet teruggebracht worden naar één van de inwerpautomaten op de promenade. Wanneer de beker terugbezorgd werd in de automaat, zal de betaalde waarborg op deze beker terug vrijgegeven worden. Het bedrag wordt dan teruggezet op de clubkaart waarmee de waarborg betaald werd.

Nadat een lege beker correct terugbezorgd wordt in één van de automaten, dan zal het waarborgbedrag van die beker teruggestort worden op de aan die beker gekoppelde clubkaart (kaart waarmee de aankoop gedaan werd). De terugbetaling van de waarborg is zichtbaar op de klantendisplay wanneer de betaalkaart op een betaalterminal aan de bar wordt gelegd.

Wanneer een smart cup gedeponeerd wordt in de automaat, wordt op dat moment de RFID-chip uitgelezen. Het systeem geeft dan de betaalde waarborg vrij op die beker. De virtuele terugbetaling van de waarborg wordt dan klaar gezet om terug te storten op de clubkaart waarmee de waarborg betaald werd. Het aangepaste saldo zal pas zichtbaar worden wanneer men de kaart op een terminal of kassa plaatst

Het duurt tussen de 30 en 90 seconden vooraleer de terugstorting zichtbaar is op de clubkaart. Het bedrag kan dan onmiddellijk weer gebruikt worden om te consumeren.

Je hoeft je zeker niet in te houden om jouw mede-Buffalo’s een rondje te trakteren. Omdat elke smart cup met zijn eigen RFID-chip gekoppeld wordt aan de clubkaart waarmee de aankoop werd gedaan, kunnen we de terugbetaling van de waarborg ook steeds laten terugvloeien naar de gulle Buffalo die het rondje betaald heeft.

De waarborg komt steeds terug terecht bij de persoon die de smart cup betaald heeft.

Ja, jouw smart cup moet op dezelfde dag terug gedeponeerd worden in de automaat.

Aangezien een herbruikbare drinkbeker onderhevig is aan de strenge wetten van de voedselveiligheid, moeten gebruikte bekers uiterlijk binnen de 48u na gebruik op een professionele en gecontroleerde manier gewassen worden. 

 

Als bekers op een ander moment dan de wedstrijddag of het evenement gedeponeerd worden in de automaat, dan zal de automaat de beker wel aanvaarden, maar zal er geen waarborg meer teruggestort worden. Deze bekers moeten dan afzonderlijk gewassen en geïnspecteerd worden op.

 

Een herbruikbare beker is een harde drinkbeker die, in tegenstelling tot wegwerpbekers, meerdere malen kan ingezet worden als drinkbeker. Zo belandt niet elke beker meteen in de vuilnisbak.

Een herbruikbare beker wordt steeds op een professionele manier gereinigd vooraleer deze terug ingezet wordt om uit te consumeren.

Op de bodem van de smart cup is een sticker bevestigd. In deze sticker zit ook de RFID chip die noodzakelijk is om de waarborg van jouw smart cup toe te kennen en terug te vorderen.

Als deze sticker verwijderd wordt, dan kan de waarborg niet worden terugbetaald.

De QR-code is gelinkt aan de webpagina waar alle informatie over de Buffalo Smart Cup te bekijken valt.

Eerst en vooral: een herbruikbare beker wordt nooit meer dan één maal gebruikt op hetzelfde evenement of op dezelfde wedstrijd. Elke beker wordt dus slechts éénmalig ingezet op een bepaalde dag.

De gebruikte bekers die gedeponeerd worden in de automaten, worden verzameld en de dag nadien gewassen bij een externe leverancier die over een professionele en daarvoor geschikte wasstraat beschikt.

Bekers die gewassen, gedroogd en geïnspecteerd werden, worden nadien in verzegelde kisten gestockeerd, om zo aangeleverd te worden voor een volgend gebruik.

Hoewel een herbruikbare beker vele malen langer meegaat dan een wegwerpbeker, heeft ook een herbruikbare beker een bepaalde levensduur. Door onder meer het gebruik, het wassen en het stapelen zullen er na verloop van tijd kleine krassen ontstaan in het plastiek. De levensduur van een herbruikbare beker ligt normaliter tussen de 25 en de 35 cycli. D.w.z. dat elke beker na gemiddeld 30 keer gebruiken, zijn “End of Life” periode bereikt.

Wanneer een beker zijn End of Life bereikt heeft, wordt deze door onze afvalpartner Veolia opnieuw gerecycleerd tot bruikbare grondstof-granulaat voor nieuwe toepassingen.

In de praktijk wil dat zeggen dat elke beker ongeveer 3 seizoenen mee zal gaan, aangezien KAA Gent samen met Alken Maes geïnvesteerd heeft in voldoende smart cups om een roulement van bekers over verschillende wedstrijden te garanderen.