"Misschien wel de moeilijkste match"

Speeldag 6 - UEFA Europa League groep I - 12-12-2019 om 21:00 u

De laatste speeldag in de groepsfase van de UEFA Europa League wordt donderdagavond afgewerkt in de Ghelamco Arena. Onze Buffalo’s zijn al gekwalificeerd voor de volgende ronde maar hebben een duidelijk doel voor ogen: groepswinnaar worden.

Coach Jess Thorup en Igor Plastun stonden daags voor de prestigematch de aanwezige pers te woord.

Moeilijkste match 

Onze coach is op zijn hoede voor de laatste match in de groepsfase: "Morgen wordt misschien wel onze moeilijkste match. Olexandriya heeft een fysiek sterk team dat 90 minuten lang compact zal spelen. Aanvallend zijn ze overigens gevaarlijk op enkele crosses zoals we in de heenmatch al zagen. Het zal niet evident zijn om de ruimte tussen de lijnen te vinden, aan ons om daar iets op te vinden."

Defensieve zorgen

Door de schorsing van Michael Ngadeu en de onbeschikbaarheid van Timothy Derijck wordt het achterin puzzelen voor Thorup: "We hebben een plan maar ook een plan B, C en zelfs een plan D. Ik weet dat elke speler in onze kern bereid is het team te helpen dus ik heb vertrouwen voor morgen. Ik ben vooral tevreden dat we defensief heel wat stappen hebben gezet in vergelijking met vorig seizoen. Igor Plastun is een brok ervaring en speelt op een hoog niveau. Ik zag hem nog nooit beter voetballen. Hij zal morgen de jongens rond zich coachen, daar ben ik van overtuigd.

Beloftevolle verdediger

Jan Van den Bergh is niet speelgerechtigd in de Europa League maar een nieuwe naam staat in de selectie: Reda Akbib. "Reda is een 18-jarige centrale verdediger van bij onze beloften." Ik ken hem heel goed, zei Thorup. "Ik ga naar alle U21 matchen en zie hem er wekelijks post vatten achterin. Hij is de ideale back-up gezien onze defensieve zorgen."

"Zowel wij als de supporters dromen van die eerste plaats. We weten dus wat ons te doen staat morgen" - Igor Plastun


Igor Plastun

De man op wie coach Jess Thorup morgen rekent, sprak over de progressie van zowel hem als het team: "Velen vragen me wat het verschil is tussen Plastun vorig jaar en dit jaar. Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Ik speel nu bijna alle matchen en dat geeft vertrouwen. We groeiden ook als team. Er zijn natuurlijk nog heel wat werkpunten om de top te bereiken maar daar werken we hard aan met de staff. Ik kijk nu enkel vooruit, wat in het verleden ligt, zal vandaag weinig opbrengen."

Prestige voor de club, spelers en supporters

Indien de Buffalo's morgen even goed doen als VfL Wolfsburg, worden ze groepswinnaar, een primeur in de Gentse Europese geschiedenis. Plastun benadrukte het belang van deze match: "Die eerste plaats zorgt voor een "makkelijkere" loting in de volgende ronde. Ik zeg makkelijker maar elk team dat in de volgende ronde staat, heeft zijn plaats daar. Makkelijke teams bestaan dus niet. Naast die loting zorgt die eerste plaats er ook voor dat we de terugwedstrijd in eigen huis spelen, dat is een groot voordeel. 

"We moeten er ook niet flauw over doen, een eerste plaats is altijd iets prestigieus. Het is iets waar zowel de club, wij als de supporters van dromen, dus we weten wat ons te doen staat."