"Acht thuiszeges op rij zijn geen toeval"

"Acht thuiszeges op rij zijn geen toeval"

Speeldag 9 - Jupiler Pro League - 28-09-2019 om 20:00 u

De match op SV Zulte Waregem was het startschot van drie intense weken. Op 21 dagen spelen we zeven matchen. De thuismatch tegen KV Kortrijk op zaterdag is de derde wedstrijd van die reeks en de derde in zes dagen. Jess Thorup en Giorgi Kvilitaia reflecteerden over de gewonnen bekermatch op Aalst en keken vooruit naar de competitiewedstrijd tegen KV Kortrijk aanstaande zaterdag. 

Over de kalender en winnaarsmentaliteit

Jess Thorup: "Het is een intense periode voor ons en de kalender is heel druk. Het is aan ons om goed om te gaan met die opeenvolging van matchen door goed te recupereren en roteren. We zitten op dit moment in een goede 'flow'. We hebben onze acht thuismatchen allemaal gewonnen en dat zie je in het vertrouwen bij de spelers. Het is nu aan ons om dat positief te gebruiken. Ik merk dat de spelers zich amuseren op het veld en op training. Ze hebben plezier  en kijken uit naar de volgende match, dat stemt me gelukkig als coach. Het mentale aspect zit goed, dat maakt voor 50% deel uit van voetbal. We beschikken nu over een winnaarsmentaliteit en daar bouwen we op. Het is iets dat je niet in de winkel kan kopen, je moet er op de lange termijn aan werken en dat is ons gelukt. Wanneer de spelers het veld betreden denken ze alleen aan het team en aan winnen."

Over Giorgi Chakvetadze en Igor Plastun

Giorgi Chakvetadze zagen we deze week terug op het veld. Onze coach was dan ook tevreden met de vorderingen die 'Chak' maakt: "Giorgi, de kine en onze physical coach werken heel hard aan zijn terugkeer. Ze hebben samen een zwaar programma voor hem opgesteld met twee tot drie individuele trainingsessies per dag, daarom werkt hij nu ook af en toe trainingen af met de bal. Dat geeft hem het gevoel terug voetballer te zijn en deel uit te maken van de groep. Hij is heel optimistisch en hoopt er zo snel mogelijk terug te staan maar ik ga hem enkel brengen wanneer hij 100% fit is. Ik gok datdat na Nieuwjaar zal zijn. Alles wat vroeger is, is bonus. We gaan geen risico nemen door hem te vroeg te brengen."

Jess Thorup: "Niemand komt hier iets halen. Die mentaliteit voel je bij de spelers en bij de supporters."

Igor Plastun liep een gebroken neus op in een duel tijdens de match tegen Zulte Waregem maar was al terug aanwezig op training: "Hij is gisteren (woensdag) geopereerd en was vandaag al terug. Sommige spelers zeiden dat hij er beter uitzag dan voor zijn operatie, maar Igor ging niet akkoord (lacht). We gaan de komende dagen kijken of het lukt om met een masker te spelen. Ik denk dat hij volgende week weer wedstrijdklaar zal zijn."

Over 'Fort Ghelamco'

De acht opeenvolgende thuiszeges zijn geen toeval volgens Jess Thorup: "Niemand komt hier iets halen, die mentaliteit voel je bij de spelers en supporters. Je merkt dat er iets leeft. Het is geen cliché als ik zeg dat het aandeel van de supporters in onze zegereeks groot is. Ze zorgen voor iets extra. Je ziet ook dat ze ervan genieten om de match bij te wonen. Als je acht keer thuis wint, is dat geen toeval meer."

Giorgi Kvilitaia: "Ik ben klaar als de coach mij nodig heeft."

Over de match tegen Aalst en zijn speelkansen

Giorgi Kvilitaia blikte tevreden terug op de gewonnen bekermatch in Aalst: "Ik ben heel tevreden. Ik kreeg een kans om me te tonen en heb die met beide handen gegrepen door twee goals te maken. Vorig seizoen was niet evident voor mij. Door blessures kon ik niet veel minuten maken en ik miste bovendien ook nog de voorbereiding. Nu ik fit ben, zullen de kansen wel volgen. Er is veel concurrentie op mijn positie en iedereen heeft zijn kwaliteiten. Roman is heel snel en Laurent is fysiek een beest en goed met de rug naar doel. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik ook met hen kan samenspelen. Hoe dan ook maakt de concurrentie ons allemaal beter. We hebben zowel op als naast het veld een hechte groep die er samen voor gaat. Maar natuurlijk hoop ik op kansen om te spelen. Ik zal in elk geval klaar zijn als de coach mij nodig heeft." 

Over zijn Georgisch maatje

Ook Kvilitaia zag deze week naamgenoot en maatje Chakvetadze  terugkeren op training: "Ik heb hem gemist op het veld. Je ziet dat hij gelukkiger is nu hij terug kan trainen. Ik hoop dat hij er snel terug staat. Wij doen naast het veld alles samen dus ik kan je zeggen dat het geen  gemakkelijke periode was voor hem. Hij heeft vijf maanden niet kunnen voetballen, dus hij geniet van elke training met de bal. Het doet deugd om hem terug te zien genieten."