Sporting Clube de Portugal
1
  • Carlos Saleiro 38'

Op de vierde speeldag van de Europa League ontvingen de Buffalo's Sporting Lissabon, dat met het maximum van de punten autoritair leidde in groep C. Gent kon niet rekenen op Azofeifa en Soumahoro, uitgeschakeld door blessures. De Portugezen hadden aan 1 punt genoeg om zeker te zijn van kwalificatie, maar misten wel hun geblesseerde scherpschutter Liedson. Maniche en Helder Postiga begonnen op de bank.

In de openingsminuten leek Sporting door te gaan op het elan waarmee ze thuis met 5-1 wonnen. Saleiro ontdeed zich van Suler en kwam alleen voor Jorgacevic, maar die hield de Buffalo's overeind. Gent versierde een hoekschop en daarbij werd Ljubijankic neergetrokken door Abel. Scheidsrechter Rasmussen wees resoluut naar de stip en Smolders klaarde de klus uitstekend (1-0).

Ook de volgende doelkansen waren voor de thuisploeg. Een schot van Thijs werd afgeblokt, een vrije trap van Wallace werd door Hildebrand nog uit doel geranseld. Halverwege de eerste helft voerde Sporting de druk op en Gent kreeg het moeilijk. Cédric en Nuno Coelho kregen opgelegde kopkansen voorgeschoteld, maar faalden in de afwerking.

De Portugezen pakten uit met frivole combinaties en Gent kreunde onder de druk. Kort voor rust viel de logische gelijkmaker: een strakke voorzet werd aan de eerste paal hard binnengekopt door Saleiro (1-1). Gent besefte dat het na rust meer weerwerk moest bieden om minstens een punt uit de brand te slepen en begon gretig aan de tweede helft. Ljubijankic versierde twee uitstekende kansen: eerst schoot hij een aflegger van Coulibaly over, wat later was doelman Hildebrand wel geklopt, maar rolde de bal langs de verkeerde kant van de paal buiten.

Sporting-coach Paulo Sergio voelde aan dat zijn ploeg de greep op de match loste en bracht Helder Postiga in. Het bracht weinig zoden aan de dijk, want Gent slaagde er nu wel in om de tegenstander ver van het eigen doel te houden. De betere kansen bleven voor de Buffalo's. De Smet knalde een vrije trap naast, El Ghanassy kreeg een voorzet van dichtbij niet in doel.

Toen Coulibaly geblesseerd de wedstrijd moest staken, kwam Arbitman in de ploeg. Dury gokte ook door de jonge Conte in te brengen voor De Smet. El Ghanassy zorgde na een knappe een-twee bijna voor een nieuwe voorsprong, maar besloot nog in het zijnet. Sporting was de pedalen kwijt en Abel pakte een domme tweede gele kaart na een opzichtige trekfout op Wallace.

De Portugezen moesten nog een kwartier met tien man volmaken en dat brak hen zuur op. Smolders vond Conte op links en die knalde de bal heerlijk in de verste hoek binnen (2-1). Nauwelijks drie minuten later verkeerde het Ottenstadion in complete extase, toen El Ghanassy de verdediging oprolde en de bal panklaar op het hoofd van Arbitman legde, die van dichtbij niet meer kon missen (3-1).

De bezoekers konden met een man minder geen vuist meer maken in de slotfase en liepen zo tegen hun eerste nederlaag aan in groep C van de Europa League. Gent vierde de stuntzege uitbundig en kwam weer volop in de running voor kwalificatie. Met resterende wedstrijden tegen Levski Sofia en Lille staan de rechtstreekse tegenstanders tegenover elkaar.