• Ilombe Mboyo 52'
KV Kortrijk
2
  • Dylan Mbayo 8', 91'

Gent en Kortrijk speelden op vrijdagavond de eerste competitiewedstrijd van 2022 na de winterstop. Beide elftallen waren zwaar gehavend door coronabesmettingen en spelers op de Afrika Cup. Vanhaezebrouck moest vooral voorin en achterin volop sleutelen. De aanval werd gedragen door Mboyo en Malede, terwijl in de verdediging Hanche-Olsen de enige overgebleven pion was en bijgestaan werd door Owusu en Fortuna.

In een door de coronamaatregelen lege Ghelamco Arena namen de Buffalo's meteen het voortouw, maar bij de eerste tegenaanval van de bezoekers snelde Mbayo weg en schoot hij overhoeks binnen (0-1). Het Gentse antwoord op die vroege opdoffer liet niet lang op zich wachten. Hjulsager was tweemaal dicht bij een snelle gelijkmaker, maar stuitte telkens op Ilic. Malede en Kums probeerden het vanop afstand, maar kregen hun pogingen niet gekadreerd.

Doelman Ilic moest vol aan de bak om een vrije trap van De Sart uit de linkerbovenhoek te halen, maar vlak voor rust moest hij zich toch gewonnen geven. Na een hoekschop kreeg Castro-Montes de bal voor de voeten en hij trapte de verdiende gelijkmaker tegen de netten (1-1). Kort na rust zette Mboyo de situatie helemaal recht door een perfecte voorzet van Samoise voorbij Ilic te koppen (2-1).

Enkele minuten later was de partij bijna helemaal beslist, maar Ilic keerde een bal van Hjulsager nog net voor de lijn. De bezoekers leken niet in staat om nog iets terug te doen, maar de derde Gentse treffer bleef ook uit. Kums mikte rakelings naast en Samoise kwam net te kort om een voorzet van Hjulsager binnen te tikken.

Een kwartier voor tijd dook Kadri ineens uit het niets voor doel op, maar Bolat had een prima reflex in huis. Het gaf de bezoekers wel een tweede adem, want Palaversa testte Bolat nog met twee afstandsschoten. De opflakkering leek snel weer te luwen, tot Mbayo in de 91ste minuut door het centrum werd aangespeeld en zijn tweede van de avond over Bolat stiftte (2-2). Zo werd het voor de Buffalo's een zuur slot van wat de eerste driepunter van het nieuwe jaar had moeten worden.