UEFA Conference League voorrondes - Speeldag 2

Thursday 12-08-2021 - 19:00

RFS RFS 0 - 1 KAA Gent KAA Gent
"Tevreden dat we door zijn, maar het was niet makkelijk"

Hein Vanhaezebrouck

Vanhaezebrouck toonde zich na afloop tevreden met de kwalificatie, maar besefte ook dat het geen strandwandeling was: "We speelden hier op een stroef veld tegen een ploeg die met tien man in en voor hun zestien stond te verdedigen, wat het nog moeilijker maakte dan vorige week. Al die grote, stevige spelers zijn sterk in de lucht, het is dan ook enigszins verrassend dat we net met een kopbal scoorden."

Opdracht volbracht, dat was de voornaamste conclusie: "Al bij al kunnen we tevreden zijn, we hebben bijna niks weggegeven. Eén ding was belangrijk hier en dat was doorgaan. We zitten nu in de Play-Offs van de Conference League, nog 1 ploeg kloppen en we zitten in de poules. Dat wordt een zwaardere tegenstander, want zij konden Kazan uitschakelen en dat is de huidige koploper in Rusland."

Vanhaezebrouck blikte ook nog vooruit naar het resterende programma in augustus: "Ik ga er vanuit dat de wedstrijd tegen Anderlecht zal uitgesteld worden, vermits we alletwee kunnen doorgaan naar de groepsfase. Vorig jaar gebeurde dat ook, dus lijkt het me logisch dat dat nu opnieuw gebeurt in het belang van het Belgisch voetbal. Dan gaan we dus even een korte break hebben in ons zeer drukke programma, maar nu is het nog even doorbijten en daarbij rekenen we op de steun van het publiek om ons erdoor te sleuren."

"Leuk om te scoren"

Joseph Okumu

Verlosser Joseph Okumu zorgde een kwartier voor het einde voor de overwinning. Een doorgekopte vrije trap van Operi werd door De Sart weer voor doel gebracht en door Okumu in doel gekopt. Hijzelf bleef bescheiden na de match: “Het is leuk om te scoren. We beginnen elkaar nu ook beter te kennen. Timing blijft belangrijk en dus ook weten waar jouw ploeggenoten de bal ongeveer zullen plaatsen.”

Over de wedstrijd had de boomlange Keniaan dit te zeggen: “Ik ben blij met de overwinning. We wisten dat we ons 110% gingen moeten inzetten om door te gaan vandaag. We hebben zo goed mogelijk gebruik gemaakt van onze kwaliteiten en dat is positief uitgedraaid."

Okumu speelde, in tegenstelling tot zijn vorige matchen, als rechtsachter. Maar erg vond hij dat niet: “Ik wil spelen. Wij zijn professionals en moeten ons kunnen aanpassen aan de positie die ons wordt toegewezen.”

Nog twee wedstrijden (tegen het Poolse Raków Częstochowa) zijn we verwijderd van de groepsfase van de Conference League. Okumu gelooft er alvast in: “Het zal belangrijk zijn voor de club en de ploeg maar zeker ook voor mij. Als voetballer hoop je altijd om zo ver mogelijk te geraken. Dit zou de eerste keer zijn dat ik een Europese groepsfase speel. We zullen er sowieso alles aan doen om door te gaan!”