Wat je moet weten over Rapid Wien

Wat je moet weten over Rapid Wien

Speeldag 1 - UEFA Champions League voorrondes - 15-09-2020 om 20:30 u

KAA Gent neemt het vanavond in de derde voorronde van de Champions League op tegen SK Rapid Wien. Verneem hieronder meer over onze komende tegenstander.

Vorig seizoen

Rapid Wien eindigde vorig seizoen tweede op twaalf punten afstand van RB Salzburg. Ook in de Oostenrijkse beker werd Rapid in de tweede ronde de pas afgesneden door Salzburg. Topschutter bij Rapid was de Griekse spits Taxiarchis Fountas. Hij scoorde in 29 wedstrijden 20 doelpunten. Huidig coach Dietmar 'Didi' Kühbauer, aan de slag bij Rapid sinds oktober 2018, is een echte Rapid-legende en werd in 1999 verkozen in hun Team van de Eeuw. 

Huidig seizoen

Rapid Wien speelde ondertussen wel al drie officiële wedstrijden. In de 2e voorronde van de Champions League versloeg het NK Lokomotiva Zagreb op verplaatsing (0-1), in de beker werd derdeklasser St. Johann simpel opzijgezet (5-0 met een hattrick van "Taxi" Fountas) en in de competitie werd met 4-1 gewonnen van Admira Wacker.

Oostenrijkse tegenstanders 

KAA Gent stond slechts éénmaal eerder tegenover een Oostenrijkse tegenstander. Dat liep toen niet goed af. In 2017-2018 kwamen we in de 3e voorronde van de Europa League uit tegen SCR Altach. Thuis werd 1-1 gelijkgespeeld, in Innsbruck werd vervolgens met 3-1 verloren, wat meteen het einde betekende van de Europese campagne dat seizoen.

Geschiedenis

Hoewel Red Bull Salzburg de laatste jaren de scepter zwaait in het Oostenrijkse voetbal, blijft Rapid Wien wel de Oostenrijkse recordkampioen met 32 titels. Rapid won daarnaast ook 14 maal de beker. De laatste prijs dateert echter van 2008 toen het voor de laatste keer de titel pakte. De laatste bekerwinst dateert van 1995. Rapid was recent wel tweemaal bekerfinalist (2017 en 2019) maar verloor in beide finales van RB Salzburg. 

Rapid is daarnaast de enige Oostenrijkse club die ooit de Duitse titel won. In 1941, na de Anschluss bij Duitsland, versloeg Rapid in de finale om de Duitse titel Schalke 04. Schalke, toen de meest succesvolle Duitse ploeg, leidde na 60 minuten met 3-0 waarna Rapid de scheve situatie alsnog rechtzette en met 3-4 won.  

Europees succes

Rapid kende Europese successen in de Mitropacup (de voorloper van de Europacup en Champions League) en won deze 2 keer (in 1931 en 1950). De Mitropacup (Mittel Europa Cup) werd in 1927 opgericht door de toenmalige sterkste voetballanden Oostenrijk, Hongarije, Joegoslavië en Tsjechoslovakije. Het Centraal-Europese voetbal was in het interbellum het sterkste op het Europese continent en Rapid Wien was er één van de exponenten van. 

Zowel in 1984 en 1996 haalde Rapid 2 keer de finale van de Europa Cup voor Bekerwinnaars. Beide malen ging de finale wel verloren. In 1984 verloren de Oostenrijkers in de Kuip in Rotterdam met 3-1 van Everton. Ze schakelden toen achtereenvolgens Besiktas, Celtic Glasgow, Dynamo Dresden en Dynamo Moskou uit voor de Blues uit Liverpool te sterk bleken. Celtic Glasgow, de Oostenrijkse tegenstander in de tweede ronde, schakelde een ronde eerder onze Buffalo's uit (1-0 nederlaag in Gent, 3-0 winst in Glasgow). 

In 1996 stond Rapid in de finale in het Koning Boudewijnstadion tegenover PSG. Onderweg schakelde het Petrolul PloieČ™ti, Sporting Lissabon, Dynamo Moskou en Feyenoord uit. Rapid's huidige coach Dietmar "Didi" Kühbauer was één van de spelers die toen voor de groen-witten speelde. In de eerste Europese finale in Brussel sinds het Heizeldrama verloor Rapid met 1-0 van PSG. 

Bekende oud-spelers en oude bekenden

De in het buitenland waarschijnlijk meest bekende oud-speler van Rapid Wien is de legendarische coach Ernst Happel. Happel sloot zich in de jeugd aan bij Rapid, speelde als centrale verdediger liefst 10 jaar lang voor de "Hütteldorfer" en won er 6 titels en de Mitropa Cup (de belangrijkste Europese beker voor het ontstaan van de Europa Cup). Daarnaast behaalde hij met Oostenrijk de derde plaats op het WK van 1954. 

Ook zijn trainerscarrière begon hij bij Rapid Wien. Als speler-coach won hij er zelfs een zevende titel en de beker. Happel was de eerste coach die met twee verschillende clubs de Europa Cup I won (met Feyenoord in 1970 en met HSV in 1983) en is één van de slechts 5 coaches die in 4 verschillende landen titels won (naast Mourinho, Trappatoni, Ancelotti en Ivic). Daarnaast won hij met Feyenoord de Intercontinental Cup en bereikte hij de WK-finale van 1978 als Nederlands bondscoach. Als coach van Club Brugge won hij 3 titels en 1 beker en bereikte hij zowel in 1976 als 1978 de finales van de UEFA Cup en de Europa Cup I (beide malen tegen Liverpool). 

Bij de Buffalo's heeft Giorgi Kvilitaia een groen-wit verleden. Hij speelde tussen 2016 en 2018 67 wedstrijden voor Rapid Wien waarin hij 22 doelpunten scoorde.