Laat je niet buitenspel zetten door darmkanker

Laat je niet buitenspel zetten door darmkanker

De wedstrijd KAA Gent-KV Mechelen staat zondag in het teken van de strijd tegen darmkanker. Met de campagne “Laat je niet buitenspel zetten door darmkanker” willen de Pro League en haar clubs de aandacht vestigen op deze ziekte en het belang van screening en preventie. 

Elke dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Per dag verliezen 5 families een dierbare aan darmkanker. Cijfers om niet alleen bij stil te staan, maar ook om actie voor te voeren.

Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, heeft men meer dan 90% kans op genezing. Jammer genoeg gebeurt dit nog steeds onvoldoende. Een eenvoudige test van de stoelgang kan heel wat ellende voorkomen en is een belangrijk wapen in de strijd tegen darmkanker. Sluipmoordenaar darmkanker moet absoluut een halt toe worden geroepen. Hoe meer mensen deze “poepsimpele” test doen, hoe meer darmkankers kunnen worden vermeden.

Dr. Luc Colemont, maagdarmspecialist en drijvende kracht van de vzw Stop Darmkanker: “Als we in ieder stadion één darmkanker kunnen stoppen, is ons opzet méér dan geslaagd. Dan kunnen we 24 families in België gelukkig maken en heel wat ellende besparen. Het heeft ons enorm plezier gedaan dat alle clubs enthousiast onze actie zullen ondersteunen.

Stijn Van Bever, CSR manager van de Pro League “Darmkanker spaart niemand. De cijfers én verhalen bewijzen het. Toch is er een grote kans op genezing, als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt. We vinden het daarom met al onze clubs erg belangrijk om samen met “Stop Darmkanker” deze boodschap te verspreiden."

Ook de partners van de Pro League zullen deze stadionactie mee ondersteunen. Media en journalisten kunnen een belangrijke bondgenoot zijn. Hoe meer aandacht deze actie krijgt, hoe meer darmkankers kunnen gestopt worden.

Alle info over darmkanker: www.stopdarmkanker.be