Speeldag 8

FT

Sunday 12-05-2024 - 13:30

KAA Gent
0
OH Leuven
1
  • Franco Russo 6'
"Ik heb zestien spelers aan het werk gezien, dat is interessant voor ons naar de toekomst toe"

Hein Vanhaezebrouck

"We kwamen er moeilijker door vandaag"

Matisse Samoise

De dag begon heerlijk – zonnetje en moederdag. Genoeg ingrediënten voor een feestje. Stadionomroeper Bart feliciteerde alle mama’s en de match moest een cadeautje zijn van de spelers. Moest dus. “We kwamen er moeilijker door vandaag”, probeerde Matisse Samoise tekst en uitleg te geven. “Leuven kon eenvoudig scoren op een stilstaande fase, waar we ons te gemakkelijk lieten pakken.”

Qua balbezit waren de cijfers spectaculair – 70% werd aangetikt – maar de kansenteller scheerde daarentegen geen hoge toppen. “Het ging te traag en daardoor konden we weinig kansen bijeen voetballen. Omgekeerd gaven we de mogelijkheden van de tegenstander zelf weg. Zij speelden natuurlijk laag, maar dat mag geen excuus zijn.”

Het is wachten op 2 juni, de dag van de baragematch tegen de nummer 5 van de Champions Play-Offs. “Het is een lang seizoen geweest, maar de komende weken moeten we zien als ideale voorbereiding op die belangrijke wedstrijd. Daar kijken we echt naar uit”, liet de 22-jarige geen twijfel bestaan over de goesting in de groep.

First thing first – onze mama’s in de bloemetjes zetten. “Ja, we gaan straks nog vieren”, glimlachte de sympathieke Gentenaar. “Mijn zus en ik hebben bloemetjes gekocht voor haar.” (RG)

"Het is anders maar we blijven ons best doen"

Pieter Gerkens

Pieter Gerkens mocht nog eens starten aan de wedstrijd, op een zondagmiddag met weinig druk. Normaliter ideale omstandigheden om je te tonen aan coach en publiek. “Goh, dit soort wedstrijden – waar je voor niets meer speelt en veel wissels doorvoert – zijn altijd lastig. Ondanks het overwicht is het dan altijd wat zoeken”, gaf hij eerlijk toe.

Een momentje van onachtzaamheid maakte de zaken nog moeilijker. “Ja, want ik vond dat we weinig weggaven. Buiten die ene corner. Jammer, want het verpestte onze hele wedstrijd”, wond de middenvelder er geen doekjes om. “Door die vroege voorsprong konden zij helemaal achterover leunen zonder er te moeten uitkomen.”

Codewoord is in die gevallen ‘tempo’. Hoog kon die echter allerminst genoemd worden. De coach verwees daarvoor o.a. naar de hitte, zijn pupil knikte. “Door die eerste warmte ben je altijd wat lomer – iets wat we bij beide ploegen zagen. Scherpte zat er niet in. Het verschil: zij moesten die na hun goal niet meer brengen, wij wel. Daarnaast was de kwaliteit ook niet om over naar huis te schrijven: ballen weggeven, mindere controles, …”

Ook de Limburger verklaarde dat de spelers de komende matchen serieus moeten aanpakken, als voorbereiding voor die alles-of-nietsmatch binnen drie weken. Eerlijk voegde hij er wel aan toe: “Het is niet hetzelfde, hé. We spelen nu zonder echte inzet: winst of verlies, het maakt nu niet meer uit. Bewust trekken we ons voetje niet terug, onbewust misschien… Voor die laatste percenten. Het is wel zo dat iedereen zijn best blijft doen.” (RG)