Speeldag 10

FT

Sunday 08-10-2023 - 18:30

KAA Gent
1
  • Matisse Samoise 84'
KRC Genk
1
  • Andi Zeqiri 63'
KAA Gent - KRC Genk
"Meest logische score na een wedstrijd waar beide ploegen voor winst gingen"

Hein Vanhaezebrouck

"Die gelijkmaker was meer dan verdiend"

Matisse Samoise

Still unbeaten – na tien speeldagen is Gent als enige club nog steeds ongeslagen. De man aan wie we dat te danken hebben, heet Matisse Samoise. “Het doet deugd, maar ik heb het niet alleen gedaan. Natuurlijk is het leuk dat ik scoor, met opzet tussen de benen van de keeper geknald”, lachte de jonge Gentenaar zijn tanden bloot. Op dat moment was heel de ploeg was hard op zoek naar de gelijkmaker, die meer dan verdiend was.”

En of – wat een spektakel was het alweer, met quasi 40 doelpogingen. “Achteraf gezien zat er wel meer in. Daarom dat ik direct na de goal de bal pakte en naar het midden liep. Ook al was ik toen wat kapot. Maar goed, we speelden tegen een van de beste ploegen van België. Voor ons is het fijner spelen tegen voetballende ploegen, met meer ruimte ook.”

De sympathieke Gentenaar had ook steunende woorden voor Gift Orban – iedereen gunde hem die goal. ”Ik vond hem echt sterk spelen. Als hij gewoon hard blijft werken, komen die goals wel weer. Iedereen heeft momenten van droogte – we kennen allemaal zijn kwaliteiten en die verdwijnen niet zomaar. Hopelijk hebben ze die lijn goed getrokken bij zijn buitenspelgoal. Een mooi doelpunt waar ik aan de basis lag? Ah, dat was ik even kwijt”, lachte de rechterwinger. (RG)

"Veel kansen gecreëerd"

Archie Brown

A big game – het minste wat je kan zeggen over de prestatie van Archie Brown. “In de eerste helft hebben we het onszelf wel niet gemakkelijk gemaakt”, was hij kritisch. “Toch hebben we veel kansen gecreëerd. Dat doen terwijl je niet je beste voetbal speelt, typeert goede teams. Soms moet je wel wat klinischer zijn en wat geluk hebben bij de afwerking”, analyseerde de stijlvolle back.

Want heel sterk beginnen zat er in deze topmatch weer niet in. Veel zorgen maakt de Engelsman zich daar echter niet over: “Soms moet je jezelf in de wedstrijd krijgen, vandaag kostte het gewoon iets meer tijd dan gewoonlijk. De geweldige steun hielp ons ook wel.” Dat hij na de blessure van defensiemaatje Ismael Kandous centraal diende te spelen nam hij ook gemakkelijk op. “Ik val graag aan, maar ‘If you have to get one for the team, you get one for the team’. Dat probeer ik altijd naar best vermogen. Hopelijk wordt Ismael snel beter. We hebben nu meer tijd door de interlandperiode, dat komt wel goed.”

Datzelfde optimisme voelt hij t.a.v. goalgetter Orban Gift. “He’s a great player, die na een goal wel terug in de flow zal zitten. Spitsen willen altijd scoren, hij komt er wel. Goals of niet, hij is altijd zichzelf. Nogal een persoonlijkheid is-ie”. Wat zal hij zelf doen met de extra vrije tijd? “Relaxing and recovering”, klonk het chill. (RG)