"De competitie blijft de basis"

Speeldag 17 - Jupiler Pro League - 01-12-2019 om 20:00 u

Na de nachtelijke terugvlucht uit Saint-Etienne met de Europa Leaguekwalificatie op zak, was het vandaag weer vroeg dag voor Jess Thorup en zijn mannen. Zondag wacht KV Kortrijk, in wat alweer de 29e wedstrijd sinds juli 2019 wordt. Er is met andere woorden weinig tijd om te genieten van de reeds geboekte successen. Thorup: "Toch moeten we ook de tijd nemen om te genieten. Sinds de match tegen Viitorul zijn we zo gefocused op de drie competities waarin we spelen. Dat is fysiek belastend maar misschien mentaal nog lastiger. Want elke keer weer zetten we onszelf onder druk en zeggen we de spelers dat de eerstvolgende de belangrijkste is. Die focus behouden is de sleutel tot succes. Want we willen top zijn in alle competities waarin we meedoen."

Gevaar voor relaxatie

Is er dan geen gevaar dat er een soort mentale relaxatie komt? Thorup: "Dat kan zeker. Want je zegt de spelers elke keer dat de volgende match de moeilijkste is. Het gevaar bestaat dan dat ze de matchen toch gaan ranken. Dat is normaal als je zoveel wedstrijden speelt. Maar dat gevoel heb ik eerlijk gezegd niet. Het belangrijkste blijft de competitie. Want via die weg dwing je Europees voetbal af. Dat is de basis. En zo herken je topteams. Dat zijn die teams die ook op zondagavond, bij een uitmatch in de regen en de kou geconcentreerd zijn. Die ook dan die focus kunnen opbrengen. Ook in de “kleinere” matchen. En laat dat nu net één van de moeilijkheden van deze competitie zijn, namelijk dat er geen makkelijke matchen zijn. Ook die van zondag niet. 

"Topteams zijn teams die ook op zondagavond, bij een uitmatch in de regen en de kou geconcentreerd zijn. Die ook dan die focus kunnen opbrengen. In de zogezegd “kleinere” matchen. Dat wil ik zien ."- Jess Thorup

Liever een grote ploeg Europees.

Zou Jess Thorup liefst een grote naam loten of toch liever een "kleiner" team waarin het misschien makkelijker is zich te kwalificeren voor de volgende ronde? Thorup: "Ik heb altijd gezegd dat het ons doel is "to compete against the strongest teams". Wolfsburg stond tweede in de Bundesliga. Saint-Etienne staat vijfde in de Ligue 1. We hebben ze beiden geklopt. Dus het belangrijkste voor mij is niet één of andere galamatch tegen een grote ploeg maar onze kans grijpen tegen alle soorten teams, ook grote."

Thomas Kaminski: "Wat vroeger vertrekken was goed voor de teamgeest"

Ook Thomas Kaminski is zich bewust van het feit dat er zondag alweer een belangrijke match wacht. Hoe voelde hij zich dan na de gisteren afgedwongen Europese verplaatsing? Kaminski: "Toch wel wat euforisch ja. Maar ook al met de match van zondag in het achterhoofd. We hebben het niet echt gevierd want onze vlucht vertrok bijna direct na de match dus er was weinig tijd voor een feestje (lacht)."

Prestatie om fier op te zijn

Ook Kaminski is terecht fier op de prestatie van de Buffalo's: "We zijn ongeslagen in onze groep en met één match te gaan, toch al gekwalificeerd. Én we hebben nog uitzicht op de eerste plaats. En dat in een moeilijke groep. Het waren misschien niet de grootste tegenstanders. Maar het zijn toch ploegen met een naam."

"Doe mij maar een ploeg die we aankunnen zodat we nog een ronde kunnen verder gaan. Liever zo ver mogelijk doorstoten dan een droge 5-0 pandoering krijgen." - Thomas Kaminski over mogelijke Europese tegenstanders.

Voetbal op drie fronten 

Kaminski: "Als spelers heb je niets liever dan veel matchen spelen. Alleen moet je de knop wel steeds snel omdraaien. Ondanks de mooie prestatie van gisteren, is er weinig tijd om ervan te genieten. Je moet je voorbereiden, fit blijven, goed verzorgen en indien nodig wat individueel bij werken. Maar ik zou het niet anders willen. Je moet alleen je kop er wel goed bijhouden. 

Teamgeest 

Was hij tevreden dat de groep gisteren direct na de wedstrijd terugkeerde? Kaminski: "Dat maakte voor mij weinig verschil,  maar ik denk wel dat er jongens zijn die graag sneller teurg zijn om hun gezin terug te zien. We zijn ook vroeger vertrokken (dinsdag, n.v.d.r) en dat was ook niet slecht voor de teamgeest. We hebben goeie momenten samen gehad daar? We keken onder meer samen naar de Champions League. Dat is plezant, daarvan word je een groep. Iedereen doet wat hij wil, maar uiteindelijk bleken we wel met een heel grote groep te zijn die samen die matchen keek. Al zitten de goeie resultaten daar natuurlijk ook wel voor een deel tussen."